Πλήρης αποποίηση ευθυνών από τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μέσω προβληματικής ανακοίνωσης • Η διπλή γραμμή της Ν.Δ. και η προβληματική κάλυψη από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.- Δεν έχει τελειωμό η ψηφιακή κατάρρευση – «Εξαφανίζονται» έγγραφα εκπαιδευτικών
Δύο απανωτά φιάσκο στις πλάτες χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους, δύο προβληματικές ανακοινώσεις από τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Μετά από τη γραμμή που έδωσε η Νέα Δημοκρατία, μέσω του εκπροσώπου της Άκη Σκέρτσου, τα δύο αρμόδια για το μπάχαλο υπουργεία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία πετούν όλες τις ευθύνες για την κατάρρευση του συστήματος της τράπεζας θεμάτων στους… χάκερς, ενώ το αφήγημα που κινείται τις τελευταίες ώρες είναι ότι η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την «πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό».
Δείτε επίσης:
Kαι για το φιάσκο με την Τράπεζα Θεμάτων φταίει… ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ!
Π. Τσαπανίδου για δηλώσεις Σκέρτσου: «Πάντα φταίνε οι άλλοι»
Παρέμβαση εισαγγελέα για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων
Αυτό, εξάλλου, αναφέρουν υπουργείο Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κλείνοντας τα αυτιά στις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, ενώ προσπαθούν να διαβεβαιώσουν ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν «κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια».
«Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση
Χθες η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση. Στόχος η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.
Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.
Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.
Σημειώνεται ότι τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.
Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Πρώτα έφταιγε η απλή αναλογική, μετά οι χάκερς
Τον τόνο είχε δώσει από νωρίς ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έσπευσε με απαράμιλλη ελαφρότητα να επιρρίψει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και το… σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ στην πρώτη του τοποθέτηση υποστήριζε ότι «πολλές κυβερνητικές ιστοσελίδες και κυβερνητικοί οργανισμοί δέχονται κυβερνοεπιθέσιες», υποβαθμίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το ζήτημα.
Όταν, όμως, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις ήταν πάρα πολλά, τότε η «γαλάζια» γραμμή άλλαξε εντυπωσιακά με τον ίδιο των Άκη Σκέρτσο να αρχίζει τις δηλώσεις για τα εκατομμύρια χτυπήματα από πολλές χώρες και να μιλά για ιστορικών μεγεθών κυβερνοεπίθεση.
Κάτι ανάλογο είχε δηλώσει και ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Αλέξης Κόπτσης, μιλώντας για «κυβερνοεπίθεση μεγατόνων» από νωρίς το πρωί.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι από χθες τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και τα ΜΜΕ που στήριξαν αναφανδόν την κυβέρνηση Μητσοτάκη κράτησαν πολύ χαμηλά τους τόνους σε μία προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα, όμως, όταν η πλατφόρμα κατέρρευσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ήταν εμφανής η σταδιακή αλλαγή γραμμής για να αναδειχθεί το επιχείρημα περί κυβερνοεπίθεσης.
Δεν έχει τελειωμό η ψηφιακή κατάρρευση – «Εξαφανίζονται» έγγραφα εκπαιδευτικών
Δεν έχει τελειωμό η ψηφιακή κατάρρευση του υπουργείου Παιδείας αφού μετά το φιάσκο με την Τράπεζα Θεμάτων, εκπαιδευτικοί είναι τώρα αντιμέτωποι με προβλήματα στην πλατφόρμα του ΟΠΣΥΔ στην οποία καλούνται να καταθέσουν τα προσόντα τους για την κατάρτιση νέων πινάκων για τις προσλήψεις.
Όπως καταγγέλλει η ΟΛΜΕ «σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν αναρτήσει τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για τη σχετική μοριοδότησή τους, αυτά τελικά δεν εμφανίζονται στην πλατφόρμα μετά την υποβολή της αίτησης.
Αποδεικτικά για μεταπτυχιακά, διδακτορικά, οικογενειακή κατάσταση κ.α. «εξαφανίζονται» με αποτέλεσμα την αλλοίωση των μορίων και συνεπακόλουθα της τελικής κατάταξης στον πίνακα».
Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης καλεί του υπουργείο Παιδείας να διορθώσει άμεσα το τεχνικό ζήτημα ώστε να καταχωρηθούν εκ νέου όσα έγγραφα κατέθεσαν οι εκπαιδευτικοί.
«Διαφορετικά, είναι ξεκάθαρο ότι τίθεται ζήτημα νομικής ισχύος των πινάκων» τονίζει η ΟΛΜΕ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ
Τεράστια προβλήματα στον ΟΠΣΥΔ: Δεν έχει τελειωμό η ψηφιακή κατάρρευση του ΥΠΑΙΘ.
Σαν να μην έφτανε η κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων, τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί με την πλατφόρμα του ΟΠΣΥΔ, στην οποία καλούνται να καταθέσουν τα προσόντα τους για την κατάρτιση νέων πινάκων για τις προσλήψεις.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν αναρτήσει τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για τη σχετική μοριοδότησή τους, αυτά τελικώς δεν εμφανίζονται στην πλατφόρμα μετά την υποβολή της αίτησης. Αποδεικτικά για μεταπτυχιακά, διδακτορικά, οικογενειακή κατάσταση κ.α. «εξαφανίζονται» με αποτέλεσμα την αλλοίωση των μορίων και συνεπακόλουθα της τελικής κατάταξης στον πίνακα.
Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να διορθώσει άμεσα το τεχνικό αυτό ζήτημα και να ξαναανοίξει την πλατφόρμα ώστε να καταχωρηθούν εκ νέου όσα έγγραφα κατέθεσαν οι συνάδελφοι και δεν εμφανίζονται στα τελικά αποτελέσματα. Διαφορετικά, είναι ξεκάθαρο ότι τίθεται ζήτημα νομικής ισχύος των πινάκων.